Ez az a süti amivel tavaly kivívtam a főnököm elismerését, még így egy év elteltével is emlegette, hogy micsoda finom sütit tud ám sütni a magyar kolleganő :)

Ezek után azt hiszem evidens, hogy idén is előrukkoltam vele, mintegy karácsonyi ajándékként. A siker tuti volt :)

A recept egy nagy tepsibe:

tészta:

1 kg liszt, 0.5 kg vaj, 4 tojássárgája, 6-8 ek édes fehérbor , csipet só, 40 dkg cukor

Ezt mindet összegyúrom, majd a tésztát hűtőbe teszem pont annyi időre amíg a töltelékekkel elkészülök.

 

Máktöltelék: 30 dkg darált mák, 3 dl édes fehérbor, 5 dkg vaj, 40 dkg cukor, reszelt narancshéj, szegfűszeg.

A bort felmelegítem, belekeverem a cukrot és kb. 6-8 szegfűszeget, összeforralom. A szegfűszegeket kiszedem, majd a vajat és a mákot is beleteszem, kicsit összefőzöm. Opcionálisan mazsola is adható hozzá, nálam ez kimaradt.

Diótöltelék:

0.5 kg darált dió, 40 dkg cukor, 2 tojássárgája, 4 dl édes fehérbor, vaníliarúd, rum

A bort itt is felmelegítem, hozzáadom a cukrot és a diót, elkeverem, összefőzöm. Belekaparom egy fél vaníliarúd belét és hozzálöttyintek kb. 2-3 evőkanál sütőrumot. (Ezt még otthonról hoztam, kint nem lehet kapni !) , + a tojássárgájákat.

Almatöltelék:

kb. 10 nagyobb alma, 20 dkg cukor, őrölt fahéj, 2 dl édes fehérbor

a meghámozott almát lereszelem, a felmelegített cukros-fahéjas borban megpárolom. Mikor kész akkor szűrőbel lecsepegtetem, fakanállal jól kinyomkodom, hogy ne legyen leve, különben eláztatja a tésztát.

Az összes edényt a töltelékekkel kirakom a teraszra hűlni. (Mivel évente kb. egyszer sütök flódnit - Karácsonykor, így pont ki is hűl mire használni kell)

Kiveszem a hűtőből a tésztát, 5 (nagyjából) egyenlő részre osztom és egyenként kinyújtom. Én sütőpapíron szoktam mert egyrészt az kb. akkora mint a tepsi alja így látom a szükséges méretet, másrészt a vékony tésztát könnyű átteni a tepsibe. Mert bizony itt elég papírvékony tésztával dolgozunk.

Ezután jön a rétegzés: egy réteg tészta - egy réteg dió - egy réteg tészta - egy réteg mák - egy réteg tészta - egy réteg szilvalekvár - egy réteg tészta - egy réteg alma - egy réteg tészta - és kész. illetve majdnem, meg kell kenni a tetejét tojássárgájával.

Előmelegített 150 fokos sütőben kb. 1.5 óráig sül. És már kész is :)

 

Szerző: bodnarcsalad  2010.12.17. 03:51 Szólj hozzá!

Címkék: gastro

A bejegyzés trackback címe:

https://bodnarcsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr752521022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása