Ez az a süti amivel tavaly kivívtam a főnököm elismerését, még így egy év elteltével is emlegette, hogy micsoda finom sütit tud ám sütni a magyar kolleganő :)
Ezek után azt hiszem evidens, hogy idén is előrukkoltam vele, mintegy karácsonyi ajándékként. A siker tuti volt :)
A recept egy nagy tepsibe:
tészta:
1 kg liszt, 0.5 kg vaj, 4 tojássárgája, 6-8 ek édes fehérbor , csipet só, 40 dkg cukor
Ezt mindet összegyúrom, majd a tésztát hűtőbe teszem pont annyi időre amíg a töltelékekkel elkészülök.
Máktöltelék: 30 dkg darált mák, 3 dl édes fehérbor, 5 dkg vaj, 40 dkg cukor, reszelt narancshéj, szegfűszeg.
A bort felmelegítem, belekeverem a cukrot és kb. 6-8 szegfűszeget, összeforralom. A szegfűszegeket kiszedem, majd a vajat és a mákot is beleteszem, kicsit összefőzöm. Opcionálisan mazsola is adható hozzá, nálam ez kimaradt.
Diótöltelék:
0.5 kg darált dió, 40 dkg cukor, 2 tojássárgája, 4 dl édes fehérbor, vaníliarúd, rum
A bort itt is felmelegítem, hozzáadom a cukrot és a diót, elkeverem, összefőzöm. Belekaparom egy fél vaníliarúd belét és hozzálöttyintek kb. 2-3 evőkanál sütőrumot. (Ezt még otthonról hoztam, kint nem lehet kapni !) , + a tojássárgájákat.
Almatöltelék:
kb. 10 nagyobb alma, 20 dkg cukor, őrölt fahéj, 2 dl édes fehérbor
a meghámozott almát lereszelem, a felmelegített cukros-fahéjas borban megpárolom. Mikor kész akkor szűrőbel lecsepegtetem, fakanállal jól kinyomkodom, hogy ne legyen leve, különben eláztatja a tésztát.
Az összes edényt a töltelékekkel kirakom a teraszra hűlni. (Mivel évente kb. egyszer sütök flódnit - Karácsonykor, így pont ki is hűl mire használni kell)
Kiveszem a hűtőből a tésztát, 5 (nagyjából) egyenlő részre osztom és egyenként kinyújtom. Én sütőpapíron szoktam mert egyrészt az kb. akkora mint a tepsi alja így látom a szükséges méretet, másrészt a vékony tésztát könnyű átteni a tepsibe. Mert bizony itt elég papírvékony tésztával dolgozunk.
Ezután jön a rétegzés: egy réteg tészta - egy réteg dió - egy réteg tészta - egy réteg mák - egy réteg tészta - egy réteg szilvalekvár - egy réteg tészta - egy réteg alma - egy réteg tészta - és kész. illetve majdnem, meg kell kenni a tetejét tojássárgájával.
Előmelegített 150 fokos sütőben kb. 1.5 óráig sül. És már kész is :)